Obsmażany tuńczyk z salsą z mango

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Obsmażany tuńczyk z salsą z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ łyżeczki suszonego oregano

½ łyżeczki podprażonych nasion czarnego sezamu

½ łyżeczki podprażonych nasion jasnego sezamu

¼ łyżeczki brązowego cukru

szczypta soli i pieprzu

1 łyżeczka wiórków imbiru

2 gałązki kolendry

drobno posiekane

4 listki mięty wietnamskiej

drobno pokrojone

2 listki bazylii azjatyckiej

drobno posiekane

½ łyżeczki roztartego w moździerzu imbiru

½ łyżeczki roztartego czosnku

½ łyżeczki roztartej cebuli

200 g steku z tuńczyka

2 łyżki oleju roślinnego

 

 

Przygotowanie:


Salsa z mango - wymieszać dokładnie wszystkie składniki w misce. Na talerzu wymieszać oregano, sezam, cukier, szczyptę soli i pieprzu, wiórki imbiru, kolendrę, wietnamską miętę, bazylię azjatycką oraz pastę z imbiru, czosnku i cebuli. Obtoczyć w tym tuńczyka (nie kroić na kawałki). Wstawić patelnię teflonową na średni ogień, wlać olej. Obsmażać tuńczyka z każdej strony przez 45 -60 sekund. Powinien być z wierzchu ścięty i przyrumieniony, w środku - surowy. Zdjąć tuńczyka z patelni, pokroić na 2 cm plastry, podawać na „materacyku” z salsy z mango. Skropić sokiem z limonki i posypać dodatkowo prażonymi nasionami sezamu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.