Oberżynowy kawior

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Oberżynowy kawior
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

średni bakłażan

2 ? 3 łyżki oliwy

1 ? 2 posiekane ząbki czosnku

łyżeczka zmielonego kminu

sól i pieprz

pół drobno pokrojonej czerwonej papryki

10 podartych listków mięty

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200?C. Przekroić bakłażana wzdłuż i posmarować miejsce przecięcia oliwą, żeby nie przywarł do patelni. Ułożyć na blasze przekrojonym miejscem do dołu i zapiekać do zupełnej miękkości. Wyskrobać miękki miąższ bakłażana do miski i rozetrzeć widelcem na gładką masę. Dodać czosnek i kmin. Wmieszać czerwoną paprykę i miętę. Wmieszać oliwę. Podawać na krakersach lub grzaneczkach.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sosy do gotowanych ziemniaków
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Curry rybne z Kerali
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.