Oberżynowy kawior

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Oberżynowy kawior
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

średni bakłażan

2 ? 3 łyżki oliwy

1 ? 2 posiekane ząbki czosnku

łyżeczka zmielonego kminu

sól i pieprz

pół drobno pokrojonej czerwonej papryki

10 podartych listków mięty

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200?C. Przekroić bakłażana wzdłuż i posmarować miejsce przecięcia oliwą, żeby nie przywarł do patelni. Ułożyć na blasze przekrojonym miejscem do dołu i zapiekać do zupełnej miękkości. Wyskrobać miękki miąższ bakłażana do miski i rozetrzeć widelcem na gładką masę. Dodać czosnek i kmin. Wmieszać czerwoną paprykę i miętę. Wmieszać oliwę. Podawać na krakersach lub grzaneczkach.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

(odc.016) sos do pizzy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.008) świeża salsa
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Owoce smażone z cukrem i gorczycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Meksykańska salsa pomidorowa
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.