Oberżyna z ostrym sosem kolendrowym, podana z liśćmi rzepy i czosnkowym purée ziemniaczanym

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Oberżyna z ostrym sosem kolendrowym, podana z liśćmi rzepy i czosnkowym purée ziemniaczanym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki oberżyny:

2 duże oberżyny, bez skóry

220 g mąki

220 g doprawionej, włoskiej bułki tartej

3 jaja

240 ml oliwy



Składniki sosu:

260 ml oliwy

160 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

½ łyżeczki białego pieprzu

1 pęczek posiekanej natki pietruszki

1 pęczek posiekanej kolendry

sól (do smaku)



Składniki liści rzepy:

2 pęczki liści rzepy

80 ml oliwy

6 rozgniecionych ząbków czosnku

sól



Składniki czosnkowego purée ziemniaczanego:

2,5 kg małych, czerwonych ziemniaków

115 g masła

3 ząbki czosnku

sól



Przygotowanie oberżyny:

Obierze dwie duże oberżyny ze skóry obieraczką do ziemniaków. Przekrój w plastry o grubości 0,5 cm. Obtocz w mące, zanurz w jaju, obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni na średnim do silnego ogniu, aż będą brązowe po obu stronach. Przewróć tylko raz, żeby nie popękały.



Przygotowanie sosu:

Wrzuć wszystkie składniki do miksera i miksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką, zieloną pastę. Podawaj na usmażonych oberżynach.



Przygotowanie liści rzepy:

Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Smaż czosnek przez 1-2 minuty . Dorzuć liście rzepy, wymieszaj i przykryj. Duś, aż zmiękną. Dosól do smaku.



Przygotowanie ziemniaków:

Przetnij ziemniaki na pół, wrzuć do dużego garnka, zalej wodą. Dodaj sól i ząbki czosnku. Gotuj, aż z łatwością wbijesz widelec w ziemniaki. Odcedź i dorzuć masło. Rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem. Jeśli używasz miksera, uważaj, żeby nie powstało zbyt gładkie purée.



© 2012 Lucia Palmieri

powrót

Podobne przepisy

Quiche z tofu z karczochami i szparagami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Warzywa faszerowane
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kremowe curry warzywne
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Suflety warzywne
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne inspiracje - Soczewica w pomidorach
Przepis z programu Wiosenne inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Zapiekanka z podagrycznika
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.