Anna Olson

Nugatowe marzenie


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

Nugatowe marzenie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Nugat

¾ szklanki cukru

¾ ubitej szklanki złocistego cukru

½ szklanki śmietany kremówki albo mleka skondensowanego

2 łyżki masła

1½ szklanki grubo posiekanych orzechów pekan, lekko uprażonych



Krem bananowy

1 szklanka śmietany kremówki

2 łyżki cukru

1 łyżka rumu

2 banany, pokrojone na plasterki



Przygotowanie nugatu

Przesiać cukier przez sito, żeby pozbyć się grudek. W rondlu o grubym dnie zmieszać obie odmiany cukru, śmietanę oraz masło i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Podgrzewać, aż masa osiągnie 113ºC (należy użyć cukierniczego termometru z czujnikiem), często przemywając ścianki rondla od wewnątrz wodą za pomocą pędzla. Zdjąć rondel z ognia i ostudzić masę do 220ºC, nie mieszając. Następnie mieszać nugatową masę drewnianą łyżką przez 2 min, aż będzie gęsta i lśniąca. Dodać posiekane orzechy i przełożyć masę do natłuszczonej kwadratowej foremki o boku 20 cm. Ostudzić i połamać na kawałki przed podaniem.



Krem bananowy

Ubić śmietanę kremówkę, powoli wsypując cukier. Dolać rum. Rozłożyć połowę śmietany do szklanek albo pucharków, następnie włożyć po kilka bananowych plastrów. Na wierzchu posypać nugatowymi okruchami. Nałożyć resztę bitej śmietany i bananów, znów posypać pokruszonym nugatem i niezwłocznie podawać.



Deser bananowo-nugatowy można podawać z lodami waniliowymi oraz gorącym sosem toffi, posypany chrupiącymi nugatowymi okruchami.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.