Nugat serowy

Nugat serowy
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Składniki:

  • ¼ szklanki (60 ml) suszonej żurawiny
  • ½ szklanki (125 ml) wrzątku
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • ½ szklanki (125 ml) śmietany 36%
  • 250 g serka kremowego
  • ¼ filiżanki (60 ml) niesolonych pistacji bez łupin
  • 1 kupne ciasto piaskowe
  • pokrojone i opieczone
  • ¼ szklanki (60 ml) miodu z kwiatu jabłoni

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Folią spożywczą wyłóż formę keksową 20 x 10 cm. Zalej żurawinę wrzątkiem i mocz przez 10 minut. Odcedź i odstaw. W naczyniu posyp śmietanę żelatyną. Pozwól, by napęczniała. Na minutę umieść w kuchence mikrofalowej – żelatyna powinna się rozpuścić. W malakserze utrzyj ser, używając przez 15 sekund trybu pulsacyjnego. Dodaj gorącą śmietanę i ucieraj, aż masa stanie się gładka i jednolita.
W naczyniu połącz ser, żurawinę i pistacje. Wlej masę do formy keksowej. Nakryj folią i umieść w lodówce na 4 godziny lub na noc. Wyjmij nugat z formy i pokrój na kawałki o szerokości 2,5 cm. Połóż po jednym na talerzu. Skrop miodem i podaj z opieczonym ciastem piaskowym, pokrojonym w trójkąty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA