Ricardo Larrivee

Nugat serowy


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Nugat serowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki (60 ml) suszonej żurawiny

½ szklanki (125 ml) wrzątku

1 łyżeczka żelatyny

½ szklanki (125 ml) śmietany 36%

250 g serka kremowego

¼ filiżanki (60 ml) niesolonych pistacji bez łupin

1 kupne ciasto piaskowe

pokrojone i opieczone

¼ szklanki (60 ml) miodu z kwiatu jabłoni

 

 

Przygotowanie:


Folią spożywczą wyłóż formę keksową 20 x 10 cm. Zalej żurawinę wrzątkiem i mocz przez 10 minut. Odcedź i odstaw. W naczyniu posyp śmietanę żelatyną. Pozwól, by napęczniała. Na minutę umieść w kuchence mikrofalowej – żelatyna powinna się rozpuścić. W malakserze utrzyj ser, używając przez 15 sekund trybu pulsacyjnego. Dodaj gorącą śmietanę i ucieraj, aż masa stanie się gładka i jednolita.
W naczyniu połącz ser, żurawinę i pistacje. Wlej masę do formy keksowej. Nakryj folią i umieść w lodówce na 4 godziny lub na noc. Wyjmij nugat z formy i pokrój na kawałki o szerokości 2,5 cm. Połóż po jednym na talerzu. Skrop miodem i podaj z opieczonym ciastem piaskowym, pokrojonym w trójkąty.

powrót

Podobne przepisy

Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.