Jacek Sikora

Nugat orzechowy


Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska

Nugat orzechowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g cukru

opakowanie cukru waniliowego

300 g miodu

300 ml wody

4 białka

300 g migdałów

300 g pistacji

2 wafle

 

Przygotowanie:

Migdały wrzuć na 5 minut do wrzącej wody, następnie schłódź zimną i obierz ze skórki. Pistacje obierz i otrzyj z brązowej skórki - najłatwiej jest to zrobić w zawiniątku ze ściereczki. Bakalie grubo posiekaj. Zagotuj wodę z cukrem. Po 10 minutach od momentu wrzenia do syropu wlej miód. Podgrzewaj jeszcze 10 minut. Białka ubij w mikserze. Gdy piana będzie jeszcze miękka wlewaj cienkim strumieniem gorący syrop. Wstaw miskę do garnka z gorącą wodą i ubijaj, do momentu aż masa zacznie się rwać. Zdejmij z kąpieli wodnej mieszając, aż masa ostygnie. Dodaj siekane orzechy. Ciepłą jeszcze masę wylej na wafel. Przykryj drugim waflem. Dociśnij deską do krojenia i wstaw do lodówki na 12 godzin. Krój ostrym nożem zwilżonym w zimnej wodzie.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Crumble z resztek owoców
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.