Jacek Sikora

Nugat orzechowy


Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska

Nugat orzechowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g cukru

opakowanie cukru waniliowego

300 g miodu

300 ml wody

4 białka

300 g migdałów

300 g pistacji

2 wafle

 

Przygotowanie:

Migdały wrzuć na 5 minut do wrzącej wody, następnie schłódź zimną i obierz ze skórki. Pistacje obierz i otrzyj z brązowej skórki - najłatwiej jest to zrobić w zawiniątku ze ściereczki. Bakalie grubo posiekaj. Zagotuj wodę z cukrem. Po 10 minutach od momentu wrzenia do syropu wlej miód. Podgrzewaj jeszcze 10 minut. Białka ubij w mikserze. Gdy piana będzie jeszcze miękka wlewaj cienkim strumieniem gorący syrop. Wstaw miskę do garnka z gorącą wodą i ubijaj, do momentu aż masa zacznie się rwać. Zdejmij z kąpieli wodnej mieszając, aż masa ostygnie. Dodaj siekane orzechy. Ciepłą jeszcze masę wylej na wafel. Przykryj drugim waflem. Dociśnij deską do krojenia i wstaw do lodówki na 12 godzin. Krój ostrym nożem zwilżonym w zimnej wodzie.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.