Mark  Bittman

Nowoorleańska kanapka z krabem


Przepis z programu Minimalista (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Nowoorleańska kanapka z krabem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 30-40 cm chlebek (może być ciabatta lub bagietka)

lub 2 mniejsze bułki

1 jajko

250 ml mleka

ok. 115 g mąki kukurydzianej

ok. 115 g mąki pszennej

½ łyżeczki lub więcej pieprzu Cayenne

sól

neutralny olej

z pestek winogron lub kukurydziany

według potrzeby

2 duże kraby o miękkiej skorupie

oczyszczone

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Przekroić bułki na pół wzdłuż i częściowo usunąć miękki środek. Delikatnie opiec w piekarniku, ok. 10-15 minut. Ubić jaja z mlekiem w misce. Na talerzu wymieszać mąkę kukurydzianą i pszenną, pieprz kajeński i dużą szczyptę soli. Wlać olej na głęboką i wystarczająco dużą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gorący (wrzucona szczypta mąki zaskwierczy), smażyć kraby uprzednio zanurzone w mleku z jajkiem i obtoczone w panierce z mąki. Smażyć na średnim ogniu. Kiedy ładnie się zrumienią od spodu (3-5 minut), przekręcić i zrumienić z drugiej strony. Usmażone mięso kraba jest dosyć zwarte. Podawać na opieczonych bułkach, przybrane według uznania.

powrót

Podobne przepisy

Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.