Adriana Marczewska

Nowalijki z wegańskim majonezem i grillowaną dymką


Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie

odsłon: 797

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

rzodkiewka koniecznie z ładnymi listkami

młoda marchew z natką

dymka

sałata masłowa

ogórki gruntowe

1 szklanka mleka sojowego bez cukru

1,5 łyżki octu jabłkowego

2 łyżeczki musztardy

sól

pieprz ziołowy lub biały

ok. 1/2 -1 szkl. oleju rzepakowego

 

Przygotowanie:

Rzodkiewkę kroimy na pół i wrzucamy do wody z lodem.
Marchewkę i ogórka kroimy na 1cm kostkę.
Dymkę kroimy na pół i grillujemy na patelni z odrobiną oleju.
Robimy majonez: do mleka dodajemy ocet i miksujemy przez 2-3 minuty, aż mleko zacznie się lekko pienić.
Dodajemy musztardę, sól oraz pieprz. Wszystko miksujemy przez kilka minut.
Stopniowo, bardzo powoli dodajemy olej (cały czas miksując), gdy konsystencja będzie dostatecznie gęsta miksujemy jeszcze ok. 2 minuty.
Podajemy nowalijki z majonezem.

powrót

Podobne przepisy

Palmiery z serem, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Serowe ziemniaki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jabłka z serem kozim, orzeszkami piniowymi i miodem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Frywolne śliweczki
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.