Nori rolls z komosą, jagłami, warzywami i tofu

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Nori rolls z komosą, jagłami, warzywami i tofu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 filiżanka twardego tofu

pół filiżanki tamari

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 filiżanka komosy ryżowej

1 filiżanka kaszy jaglanej

pół awokado w paski

4 dymki

1 marchewka

1 ogórek

1 łyżka wasabi

1 łyżki majonezu sojowego

2 łyżki czarnego sezamu

4 płaty nori

woda

 

Sos:

pół filiżanki tamari

pół łyżeczki oleju sezamowego

1 łyżeczka octu umeboshi

Przygotowanie:

Komosę i jagły ugotować w wodzie. Pokrojone w paski tofu podsmażyć na oleju sezamowym. Wlać tamari i trochę wody tak, żeby tofu było zanurzone. Gotować, aż płyn odparuje.
Składniki sosu wymieszać. Warzywa pokroić w paski. Płaty nori rozłożyć błyszczącą stroną do dołu. Pokryć je połową filiżanki ugotowanych kasz. Skropić wasabi i majonezem, posypać sezamem. Przykryć kawałkami awokado, dymki, marchewki, ogórka i tofu. Zwinąć i pokroić na kawałki. Podawać z sosem do maczania.

powrót

Podobne przepisy

Kaczka po kanadyjsku z jabłkami i syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Idealne szparagi
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Chińskie naleśniki
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Risotto z Zadymerem i Bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Purée marchewkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.