Gary  Rhodes

Nogi kurczaka gotowane na parze z warzywami


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Nogi kurczaka gotowane na parze z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 nogi kurczaka z podudziami

bez kości

1 brukiew

2 marchewki

3 łodygi selera naciowego

2 pasternaki

2 rzepy

sól i pieprz

1,2 l wody

1 liść laurowy

1 bardzo drobno posiekana cebula

25-50 g masła

nieco soku z cytryny

natka pietruszki

gruboziarnista sól morska

 

 

Przygotowanie:


Warzywa pokrój w słupki. Uformuj apetyczne porcje z nóg kurczaka bez kości. Posyp solą i pieprzem. Umieść w pojemniku do gotowania na parze. Wlej do garnka wodę. Dorzuć liść laurowy i drobno posiekaną cebulę. Posól. Gotuj mięso na parze przez kwadrans. Zdejmij pojemnik z mięsem. Do wody dorzuć twardsze warzywa, czyli brukiew, marchew i seler naciowy. Doprowadź płyn do wrzenia na ostrym ogniu. Postaw kurczaka na 5 minut. Zdejmij, dołóż do wody pasternak i rzepę. Gdy woda zawrze, postaw naczynie z kurczakiem. Gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij naczynie z kurczakiem, przykryj pokrywką. Ugotowane warzywa odcedź. Płyn, w którym się gotowały, przelej do rondla. Doprowadź do wrzenia, wsyp sól i pieprz. Dorzuć masło, wyciśnij nieco soku z cytryny. Dorzuć porwaną w palcach natkę pietruszki. Wymieszaj. Podawaj warzywa z mięsem, polanym sosem i posypanym gruboziarnistą solą morską.

powrót

Podobne przepisy

Czarne kluski z sosem mięsnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwica w sosie kawowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zrazy z grzybami i ziemniakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Francesinha, czyli croque madame po portugalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.