Martha Stewart

Niezwykłe ciasto z kruszonką


Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Niezwykłe ciasto z kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Nadzienie:

1½ szklanki cukru jasnobrązowego

1 łyżka zmielonego cynamonu

szczypta zmielonych goździków

½ szklanki cukru białego

½ szklanki mąki uniwersalnej

¼ łyżeczki soli

½ szklanki miękkiego, niesolonego masła

1½ szklanki grubo posiekanych pekanów

 

Ciasto:

tłuszcz w sprayu

2½ szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

10 łyżek niesolonego masła o temperaturze pokojowej

1 szklanka cukru białego

3 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1¼ szklanki kwaśnej śmietany

 

Polewa:

2½ szklanki przesianego cukru pudru

¼ szklanki mleka

Przygotowanie:

Nadzienie:
Do miski wsypujemy cukier brązowy, cynamon i goździki. Dodajemy cukier biały, mąkę i sól. Dodajemy masło i przy pomocy siekacza do ciasta łączymy ze sobą wszystkie składniki, aż uzyskamy kruchą konsystencję. Dodajemy orzechy. Wstawiamy miskę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Tłuszczem w sprayu pokrywamy formę do pieczenia i odstawiamy na bok.

Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy na bok.

W misie miksera ucieramy przez 4 minuty masło z cukrem, aż masa zrobi się lekka i puszysta. Dodajemy jajka, jedno po drugim i ubijamy do połączenia składników. Dolewamy wanilię. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną mąkę naprzemiennie z kwaśną śmietaną, zaczynając i kończąc na dodaniu mąki. Mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy do formy połowę ciasta i robimy w nim zagłębienie, do którego nakładamy dwie trzecie nadzienia. Kładziemy pozostałą część ciasta, wyrównujemy łyżką i posypujemy wierzch pozostałą kruszonką. Pieczemy około godziny, aż ciasto zrobi się złocisto-brązowe, a patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.

Wyciągamy formę, kładziemy na kratce i chłodzimy przez 45 minut. Potem odwracamy formę i wyciągamy z niej ciasto.

W średniej misce mieszamy cukier puder i mleko, aż powstanie lukier. Odstawiamy na bok i przykrywamy folią. Kiedy ciasto będzie gotowe, polewamy je lukrem i serwujemy.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto z rabarbarem
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Placek z suszonymi śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Baklawa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska
Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.