Niezawodny sos holenderski

Niezawodny sos holenderski
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Przygotowanie:



Składniki:
150 g solonego masła
żółtka z 2 jajek od kur z wolnego wybiegu
½ łyżki musztardy diżońskiej
sok z ½ cytryny
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
Stop masło w rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj w malakserze żółtka z musztardą i sokiem z cytryny na jasną, jednolitą masę. Do włączonego malaksera ostrożnie wlewaj stopione masło bardzo wąskim strumieniem, aż sos będzie jednolity i gęsty. Przełóż go do miski i dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA