Paul Merret

Niezawodny sos holenderski


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Niezawodny sos holenderski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

150 g solonego masła

żółtka z 2 jajek od kur z wolnego wybiegu

½ łyżki musztardy diżońskiej

sok z ½ cytryny

sól i świeżo mielony czarny pieprz



Wykonanie:

Stop masło w rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj w malakserze żółtka z musztardą i sokiem z cytryny na jasną, jednolitą masę. Do włączonego malaksera ostrożnie wlewaj stopione masło bardzo wąskim strumieniem, aż sos będzie jednolity i gęsty. Przełóż go do miski i dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.