Paul Merret

Navarin z jagnięciny


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Navarin z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,2 kg karkówki jagnięcej

oczyszczonej z tłuszczu i ścięgien

pokrojonej w kostkę o boku ok. 5 cm

1½ łyżki mąki

2 łyżki oleju roślinnego

1 cebula

obrana i drobno pokrojona

1 główka czosnku

przekrojona na pół poziomo

350 ml wytrawnego białego wina

300 g krojonych pomidorów z puszki

listki z 3-4 gałązek świeżego tymianku

listki z 3-4 gałązek świeżego rozmarynu

500 ml zimnego bulionu jagnięcego albo drobiowego

450 g mieszanych sezonowych warzyw

obranych i pokrojonych na kawałki równej wielkości

50 g masła

 

 

Przygotowanie:


Rozsyp mąkę na talerzu i obtocz w niej dokładnie kawałki mięsa. Rozgrzej łyżkę oleju w dużym żaroodpornym garnku, na średnim ogniu. Ułóż na dnie 1/3 jagnięciny i smaż po 3 min z każdej strony, aż mięso się zrumieni. Wyjmij mięso łyżką cedzakową, połóż z powrotem na talerzu z mąką i obsmaż kolejne porcje mięsa. Dolej do garnka drugą łyżkę oleju i podsmaż czosnek mieszając, aż się zrumieni. Dolej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj 6-8 min, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodaj posiekane pomidory, zioła i wszystko wymieszaj. Gotuj ok. 5 min, aż sos odparuje i zgęstnieje. Wlej zimny bulion i włóż mięso do garnka – płyn musi przykrywać mięso. Doprowadź sos do wrzenia na średnim ogniu, zmniejsz ogień i gotuj 1½ godz. mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, a jagnięcina będzie miękka. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie przez 2-3 min i odsącz. Podgrzej w rondlu masło na dużym ogniu, dodaj zblanszowane warzywa i smaż 1-2 min mieszając. Podziel puree ziemniaczane między 4 talerze, nałóż porcje jagnięciny, a na wierzch warzywa.

powrót

Podobne przepisy

Comber jagnięcy w sosie porto z warzywnym gołąbkiem chartreuse
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone kurczę z opiekanymi warzywami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczeń z karkówki
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Indyk faszerowany owocami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z indyka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.