Si King

Nargis kebab


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Nargis kebab
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 jajek plus 1 żółtko

250 g mielonej wołowiny lub jagnięciny

2 roztarte ząbki czosnku

kawałek imbiru o długosci 2,5 cm

obrany i starty

½ łyżeczki roztartych nasion kolendry

½ łyżeczki roztartych nasion kminu

½ łyżeczki chili w proszku

¼ łyżeczki roztartych goździków

1 łyżka skrobi kukurydzianej

sól do smaku

2 łyżki mąki

2 łyżki ziaren sezamu

olej roślinny do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Ugotować 4 jajka na pół twardo (białko ma być całkowicie ścięte, żółtko — pozostać miękkie, ale już nie płynne). Jajka należy włożyć do wrzątku i gotować około 4-5 minut, następnie wyjąć i umieścić pod zimną bieżącą wodą, obrać po wystygnięciu. Pozstałe jajko roztrzepać w miseczce. Wymieszać w misce mięso, czosnek, imbir, przyprawy, skrobię i żółtko jajka na gładką masę, dodać sól do smaku. Podzielić masę na 4 porcje. Z każdej porcji zrobić kulkę, a następnie spłaszczyć ją na kształt kotlecika. Obrane jajka osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie obtoczyć w mące. Ułożyć jajko na kotleciku i starannie oblepić, tak, aby między jajkiem a wartswą mięsa nie zostało powietrze.
Oblepione mięsem jajka obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w sezamie. Na głębokiej patelni z grubym dnem lub w garnku rozgrzać olej. Smażyć obtoczone jajka po 2 sztuki przez 4-5 minut, przewracając delikatnie od czasu do czasu. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku.

powrót

Podobne przepisy

(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pieczona kurka z winogronami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.