Delia  Smith

Napoleonki


Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Napoleonki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

10 dag mąki

szczypta soli

7 dag zamrożonego masła lub margaryny

łyżka soku z cytryny

łyżka wody

140 mililitrów bitej śmietany

krem patissiere (patrz:oddzielny przepis)

owoce

 

 

Przygotowanie:


W misce mieszamy przesianą mąkę, sól i starty na grubej tarce jarzynowej tłuszcz. Dodajemy sok oraz wodę. W dalszym ciągu mieszamy składniki nożem – ciasto wyrabiamy rękami na samym końcu, gdy już się połączą. Gdy jest gotowe – wkładamy je do plastikowej torebki i schładzamy w lodówce co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy je bardzo cienko na kwadrat o powierzchni około 30 centymetrów kwadratowych. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy 10 – 12 minut w 220 stopniach Celsjusza, aż będzie złocisto-brązowe.
Następnie pokrywamy je karmelem: posypujemy powierzchnię łyżką cukru pudru i wstawiamy pod rozgrzany grill, by się roztopił. Gdy jedna strona ciasta pokryje się karmelem, kroimy je na 3 części, obracamy, posypujemy cukrem pudrem i znów wstawiamy na chwilę pod grill. Gotowe listki ciasta przełożymy 140 mililitrami bitej śmietany, połączonej z kremem patissierie, oraz mieszanką malin, truskawek i czerwonych porzeczek – oczywiście można wykorzystać dowolne owoce.

powrót

Podobne przepisy

Pain de Genes z gruszkami i galaretką z czerwonego wina
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Rolada biszkoptowa z jeżynami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.