James  Martin

Napoleonki z malinami


Przepis z programu Słodki James (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Napoleonki z malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

300 g gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego

cukier puder



Sos malinowy

200 g malin

2-3 łyżki cukru pudru

odrobina wody



Krem

175 g serka mascarpone

cukier puder, do smaku (opcjonalnie)

150 g truskawek, pozbawionych szypułek i przekrojonych na połówki

200 g malin

gałązka świeżej mięty



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Wytnij z ciasta 4 krążki o średnicy 10 cm. Ułóż je na blasze do pieczenia o nie przywierającej powierzchni i wstaw do lodówki na kilka minut. Oprósz ciasto obficie cukrem pudrem, wstaw do piekarnika i piecz 5-6 minut, aż wyrośnie i przybierze złocisto-brązowe zabarwienie. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw, żeby ciasto ostygło. Starannie przetnij każdy krążek na trzy cieńsze, żeby otrzymać 12. Zmiksuj w blenderze na gładko maliny, cukier puder oraz wodę. Przetrzyj przez sito, by usunąć pestki. Wymieszaj w misce serek mascarpone z cukrem pudrem (do smaku). Przełóż 4 cienkie krążki upieczonego ciasta na 4 talerze i rozłóż na każdym po łyżce serka, na wierzchu po kilka truskawek, a na brzegach, dookoła, trochę malin. Powtórz te czynności z kolejnymi dwoma krążkami ciasta, tworząc kolejne warstwy „torciku” i uwieńcz dzieło truskawkami. Aby podać, oblej napoleonki wokół porcją sosu malinowego i ozdób gałązką mięty.



© James Martin



powrót

Podobne przepisy

Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tort daktylowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe brownie z orzechami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tosty czekoladowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Baklava
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.