Napoleonki z jeżynami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Napoleonki z jeżynami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto filo:

2 płaty ciasta filo przecięte na pół

3 łyżki roztopionego masła klarowanego

łyżka cukru klonowego

3 łyżki drobno pokrojonych orzechów laskowych

Nadzienie:

miarka gęstej śmietany

syrop klonowy do posłodzenia

łyżeczka ekstraktu waniliowego

450 g jeżyn

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Rozłożyć płat filo na blacie. Posmarować roztopionym masłem. Posypać łyżeczką cukru i orzechami. Przyszykować w ten sam sposób 3 kolejne płaty. Pokroić każdy z nich na 8 prostokątów. Ułożyć na blasze i piec do chrupkości, ok. 7 minut. Ubić śmietanę z cukrem i ekstraktem wanilii. Złożyć deser tuż przed podaniem. Ułożyć ciasto na talerzyku. Nałożyć krem, a w niego włożyć jeżyny. Przykryć drugim kawałkiem ciasta filo.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Makowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie, Makowce
Pain de Genes z gruszkami i galaretką z czerwonego wina
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto a la pleśniak
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.