Jan i Jakub   Kuroniowie

Napoleonka


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 17712

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

 

Krem:

80 g mąki pszennej

80 g mąki ziemniaczanej

250 g cukru

1 l mleka

4 żółtka

2 jaja

1 laska wanilii

50 g masła

Przygotowanie:

Krem: do miski wsypujemy cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą pianę, dokładnie mieszamy z mąką i cukrem. Mleko zagotowujemy z wanilią. Wlewamy powoli mieszaninę jaj, cukru i mąki. Stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Pozostawiamy do przestudzenia. Jeden płat ciasta smarujemy kremem, przykrywamy drugim tak, aby spód ciasta był na wierzchu. Pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 180 C. Wyrównujemy boki, kroimy na kwadraty i posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Raija

postów: 4

28.07.2012 09:49

CYTUJ

napoleonka na zdjęciu to chyba z cukierni
moja mama skusiła się by zrobić z tego przepisu
- ciasto na spodzie nie ma szans się upiec pod ciężkim budyniem
- a masa budyniowa jest koszmarna, twarda
TRAGEDIA

post edytowany 1 raz, ostatnio 28.07.2012 09:49

#aaddaammoo

12.09.2011 12:54


Bielsko

CYTUJ

Panowie!!!!!Nauczciue sie piec!!!!!TRAGEDIA!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.