Donna Dooher

Napoleonka (lasagne) z polenty z ziołowym pesto


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Napoleonka (lasagne) z polenty z ziołowym pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Polenta

2 szklanki (500 ml) mleka

1 szklanka (250 ml) kremówki

1 szklanka (250 ml) wody

1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek

1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli

2 szklanki (500 ml) mąki kukurydzianej



Przygotowanie

W dużym rondlu zagotować mleko ze śmietaną, wodą, oliwą i solą. Zmniejszyć ogień i powoli wsypywać mąkę kukurydzianą, ciągle ubijając. Gotować, ubijając, 5 minut, aż polenta zgęstnieje.

Blachę do pieczenia wyłożyć folią plastikową. Wylać polentę i rozsmarować, tworząc równą, 5 mm warstwę. Studzić co najmniej 15 minut. Wykroić 3 krążki o średnicy 20 cm.





Ziołowe pesto

½ szklanki (125 ml) świeżej bazylii

¼ szklanki (60 ml) świeżej mięty

¼ szklanki (60 ml) świeżej kolendry

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanych szalotek

1 łyżeczka (5 ml) posiekanego czosnku

¼ szklanki (60 ml) oliwy z oliwek

¼ szklanki (60 ml) tartego parmezanu

½ łyżeczki (2 ml) gruboziarnistej soli

½ łyżeczki (2 ml) sambal olek



Przygotowanie

Zioła, szalotki i czosnek zmiksować na puree. Powoli wlewać oliwę, nie przerywając miksowania.

Wymieszać z parmezanem, solą i sambal olek.





Napoleonka (lasagne)

2 cukinie

2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżeczka (5 ml) świeżo mielonego pieprzu

1 szklanka (250 ml) sosu pomidorowego

6 łyżek (90 ml) tartego parmezanu



Przygotowanie

Cukinie pokroić wzdłuż na 5 mm plastry. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cukinię, aż będzie złocista. Doprawić solą i pieprzem. Posmarować olejem tortownicę. Krążki polenty posmarować ziołowym pesto. Pierwszy ułożyć na dnie tortownicy. Skropić ¼ szklanki (60 ml) sosu pomidorowego, obłożyć połową cukinii. Przykryć drugim krążkiem, polać ¼ szklanki (60 ml) sosu pomidorowego, obłożyć resztą cukinii, posypać 2 łyżkami stołowymi (30 ml) parmezanu. Położyć ostatni krążek, pokryć resztą sosu pomidorowego i sera. Piec 20 minut. Wyjąć z tortownicy, pokroić i podać.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Kopytka z kurkami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szpinak z ricottą
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśnikowe cannelloni ze szpinakiem i czterema serami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Żółta sałatka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Gołąbki w liściach chrzanu
Jola Słoma
Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Gołąbki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.