Janella  Purcell

Naleśniki z truskawkami i sosem orzechowym


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Naleśniki z truskawkami i sosem orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

2 filiżanki mąki orkiszowej

szczypta soli

2 i pół filiżanki mleka sojowego

oliwa do smażenia



Sos

2 łyżki masła z orzechów laskowych

łyżka syropu ryżowego

łyżka ekstraktu waniliowego

pół filiżanki gorącej wody



Nadzienie

kobiałka świeżych truskawek

posiekany kandyzowany imbir





Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy mleko mieszając, żeby nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby rozcieńczamy je mlekiem lub wodą. Rozgrzaną patelnię polewamy odrobiną oliwy. Wlewamy na nią około 1/3 filiżanki ciasta. Rozprowadzamy i smażymy przez minutę z każdej strony. Naleśniki układamy na talerzu przykrytym papierowym ręcznikiem.



Sos

Masło orzechowe, syrop ryżowy i ekstrakt wanilii rozpuszczamy w gorącej wodzie.



Nadzienie

Mieszamy truskawki i posiekany imbir.



Przygotowanie

Na ćwiartce każdego naleśnika układamy po 2 łyżki nadzienia. Składamy na pół i jeszcze raz na pół. Wierzch polewamy sosem.

powrót

Podobne przepisy

Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.