Naleśniki z sosem z orzechów laskowych

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Naleśniki z sosem z orzechów laskowych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 filiżanka mąki pszennej albo orkiszowej

półtorej filiżanki mąki gryczanej

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

pół filiżanki wiórków kokosowych

2 jajka

ćwierć filiżanki oleju z otrębów ryżowych albo z krokosza

3 filiżanki mleka sojowego, z komosy albo migdałowego

olej z otrębów ryżowych do smażenia

Przygotowanie:

Obie mąki, cynamon i sól przesiać do miski. Dodać wiórki kokosowe. W drugiej misce ubić jajka z olejem i mlekiem. Powoli dodawać sypkie składniki. Powinno powstać gładkie, dość gęste ciasto.
Rozgrzać i natłuścić patelnię. Rozprowadzić na niej pół filiżanki ciasta. Smażyć i po minucie odwrócić. W taki sam sposób przygotować pozostałe naleśniki.
Masło orzechowe wymieszać z syropem i ekstraktem waniliowym. Mieszając powoli wlać likier i gorącą wodę.
Każdy naleśnik polać sosem i złożyć na cztery.

powrót

Podobne przepisy

Goańskie paszteciki z wieprzowiną
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Parowane tofu z grzybami shiitake
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kanapki z serem, sopressą i bazylią
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Puree pietruszkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.