Malka Kafka

Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau


Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 15171

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki gryczanej

2 jajka

0,5 szklanki oleju

szczypta soli

woda

1,5 kg pomarańczy

0,5 szklanki cukru demerara

0,5 szklanki cukru muscavado

150 ml likieru pomarańczowego Cointreau

olej

lody waniliowe

Przygotowanie:

Z mąki, wody, jajek, oleju i soli zrób ciasto naleśnikowe. Usmaż cienkie naleśniki na patelni teflonowej. 2 pomarańcze pokrój na plastry, wyjmij pestki i plastry przekrój na ćwiartki. Z reszty pomarańczy wyciśnij sok. Pomarańcze wrzuć na patelnię, zalej sokiem i dodaj cukier. Wszystko wysmażaj na wolnym ogniu aż do zgęstnienia. Pod koniec wlej likier i wyłącz gaz. Naleśniki złóż na ćwiartki, polej sosem, a na wierzch połóż gałkę waniliowych lodów.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.