Adam Chrząstowski

Naleśniki z rybą i szpinakiem


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne

odsłon: 20115

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

350 g fileta białej ryby (mintaj, halibut)

50 g wędzonego łososia

150 g liści szpinaku

1 ząbek czosnku

1 szklanka mleka

1 jajko

1 szklanka mąki

1/2 szklanki śmietany 18%

2 łyżki siekanego koperku

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

olej

cytryna

 

Przygotowanie:

Ręcznym blenderem zmiksuj mleko, jajko i mąkę. Dodaj szczyptę soli i jeśli trzeba rozrzedź ciasto wodą do odpowiedniej konsystencji. Odstaw ciasto do lodówki na kilka minut. Rybę pokrój w kostkę, a łososia w paseczki. Wymieszaj. Na głębokiej patelni, zeszklij drobno posiekany czosnek i na tym lekko obsmaż, wcześniej oczyszczony szpinak. Wymieszaj z rybą i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na płaskiej patelni smaż cienkie naleśniki. Na każdy z nich nałóż porcję farszu i zwiń w rulon. Ułóż naleśniki na blasze wyłożonej pergaminem i piecz ok. 10 minut w temperaturze 190 st.C. Śmietanę wymieszaj z koperkiem i przypraw. Rozlej na dnie półmiska, na tym ułóż naleśniki i połówki cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Sum marynowany w soku z limonki z sałatką z roszponki i mango
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Turbot valee d'augre
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.