Jola Słoma

Naleśniki z różą i tatarakiem z lodami śmietankowymi


Przepis z programu Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Inne

odsłon: 4260

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Naleśniki

1 szklanka mąki krupczatki

1 1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej

2 łyżki cukru

2 łyżki oleju

szczypta soli

 

Konfitura z płatków róży

10 dag płatków róży

15 dag cukru

sok z 1/2 cytryny

 

Konfitura z tataraku i pomarańczy

1 cm kłącza tataraku

1 obrana pomarańcza

2 łyżeczki cukru brązowego

Przygotowanie:

Przygotowanie naleśników
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto porcjami wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażymy z obywdu stron.

Przygotowanie konfitury z róży
Z płatków róży odrywamy białą część i wyrzucamy, pozostałe płatki przelewamy wrzątkiem aby je oczyść i zmiękczyć. Gdy lekko przestygną, odciskamy wodę i wrzucamy do makutry i ucieramy z cukrem na jednolitą, lekko galaretowatą masę. Pod koniec dodajemy soku z cytryny dla zachowania koloru i podniesienia walorów smakowych.

Przygotowanie konfitury z tataraku
Obrane kłącze tataraku bardzo drobno siekamy i prażymy na patelni z dodatkiem cukru brązowego. Gdy tatarak się przyrumieni dorzucamy pokrojoną w kostkę pomarańczę i smażymy jeszcze ok. 1 minutę.

Ciepłe naleśniki smarujemy cienko jedną lub drugą konfiturą, składamy na pół. Na wierzch kładziemy lody śmietanowe, a na nich jeszcze odrobinę tej samej konfitury.

powrót

Podobne przepisy

Kotleciki z cukinii i fety
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia turecka
(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gratin z boćwiną
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parathy z nadzieniem
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.