Nadia G.

Naleśniki z ricottą, sosem malinowym z chili i wiórkami czekoladowymi


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Naleśniki z ricottą, sosem malinowym z chili i wiórkami czekoladowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki śmietany kremówki

1 szklanka ricotty

nasiona z 1 laski wanilii

3 łyżki cukru trzcinowego

2 jajka

½ szklanki mleka

½ szklanki wody

1 łyżeczka masła

1 szklanka mąki

1 szklanka malin (mogą być mrożone)

1 czerwona chili

przekrojona i pozbawiona gniazd nasiennych

¼ szklanki startej ciemnej czekolady

 

 

Przygotowanie:


W dużej misce ubij śmietanę z wanilią. Wmieszaj ricottę, łyżkę cukru i ucieraj jeszcze przez chwilę. Przykrytą miskę wstaw do lodówki. Do naczynia malaksera włóż jajka, mleko, wodę oraz mąkę i miksuj pulsacyjnie przez 10 sekund. Rozgrzej masło na patelni na średnim ogniu. Rozprowadź równomiernie na dnie patelni ¼ szklanki ciasta naleśnikowego i zakołysz nią, żeby sięgnęło brzegów. Smaż 45 sekund, przewróć i dosmaż w 30 sekund z drugiej strony. Zmiksuj w malakserze rozmrożone maliny z sokiem, chili i 2 łyżkami cukru. Nałóż 2-3 łyżki nadzienia z ricotty na środek naleśnika i zroluj. Skrop naleśnik ostrym sosem malinowym i oprósz wiórkami czekoladowymi.

powrót

Podobne przepisy

Truskawki z kremem z mascarpone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deser tiramisu z malinami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.