Emeril Lagasse

Naleśniki z owocami oraz kreolskim twarożkiem


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

Naleśniki z owocami oraz kreolskim twarożkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 słodkich naleśników (przepis poniżej)

¼ szklanki słodkiego likieru (Kirschwasser

Framboise

Grand Marnier itp.)

2 łyżki mąki kukurydzianej

½ szklanki wody

2 łyżki masła

½ szklanki cukru

4-5 szklanek owoców pokrojonych w plasterki (truskawki

jeżyny

jagody

maliny i wiśnie bez pestek)

1 łyżka plus 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

500 g twarożku kreolskiego lub waniliowego

¼ szklanki cukru pudru

2 łyżki miodu

 

 

Przygotowanie:


Przygotować słodkie naleśniki i odstawić na bok. Do miski przełożyć 2 łyżki likieru owocowego, mąkę kukurydzianą oraz wodę i dobrze wymieszać. Do garnka dodać masło, cukier oraz wcześniej przygotowaną mąkę kukurydzianą zmieszaną z likierem i wodą. Gotować na średnim ogniu przez ok. 1 minutę. Dodać 3 szklanki owoców i gotować na wolnym ogniu przez 3-5 minut. Zdjąć z gazu, dodać 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego. Dobrze wymieszać i odstawić na bok. Twarożek kreolski, cukier puder, miód i ekstrakt waniliowy, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Twarożek rozkładać na naleśnikach. Dodawać pozostałe owoce. Naleśniki zwijać i przekładać na talerz. Polać ciepłym sosem owocowym i posypać cukrem pudrem. Podawać od razu.

powrót

Podobne przepisy

Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wytrawny deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Ananasowa pagoda
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.