Emeril Lagasse

Naleśniki z owocami oraz kreolskim twarożkiem


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

Naleśniki z owocami oraz kreolskim twarożkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 słodkich naleśników (przepis poniżej)

¼ szklanki słodkiego likieru (Kirschwasser

Framboise

Grand Marnier itp.)

2 łyżki mąki kukurydzianej

½ szklanki wody

2 łyżki masła

½ szklanki cukru

4-5 szklanek owoców pokrojonych w plasterki (truskawki

jeżyny

jagody

maliny i wiśnie bez pestek)

1 łyżka plus 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

500 g twarożku kreolskiego lub waniliowego

¼ szklanki cukru pudru

2 łyżki miodu

 

 

Przygotowanie:


Przygotować słodkie naleśniki i odstawić na bok. Do miski przełożyć 2 łyżki likieru owocowego, mąkę kukurydzianą oraz wodę i dobrze wymieszać. Do garnka dodać masło, cukier oraz wcześniej przygotowaną mąkę kukurydzianą zmieszaną z likierem i wodą. Gotować na średnim ogniu przez ok. 1 minutę. Dodać 3 szklanki owoców i gotować na wolnym ogniu przez 3-5 minut. Zdjąć z gazu, dodać 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego. Dobrze wymieszać i odstawić na bok. Twarożek kreolski, cukier puder, miód i ekstrakt waniliowy, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Twarożek rozkładać na naleśnikach. Dodawać pozostałe owoce. Naleśniki zwijać i przekładać na talerz. Polać ciepłym sosem owocowym i posypać cukrem pudrem. Podawać od razu.

powrót

Podobne przepisy

Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.