Naleśniki z goździkowym syropem

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Naleśniki z goździkowym syropem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Syrop:

2 łyżki cukru

1 łyżka wody

1 łyżeczka goździków

2 kawałki cynamonu

sok z 1 limonki



Naleśniki:

80 g mąki

1 jajko

mleko

1 łyżeczka cukru

1 banan

masło i/lub oliwa do smażenia



Przygotowanie:

1. Przygotować syrop: wrzucić do rondelka cukier, goździki i pokruszony cynamon, wlać wodę, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 – 10 minut do uzyskania konsystencji syropu, dodać sok z limonki, wymieszać i trzymać w cieple.

2. Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę i jajko ubić trzepaczką, mieszając dodawać mleko, aż masa będzie miała gęstość śmietany. Dodać cukier oraz obrany i pokrojony w kostkę banan, wymieszać.

3. Rozgrzać na patelni masło i/lub oliwę, wlewać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.

4. Rozłożyć naleśniki na talerzach, polać syropem i podawać.



powrót

Podobne przepisy

Krem czekoladowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.