Donna Dooher

Naleśniki z brzoskwiniowym flamberem a’la fuzzy navel


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Naleśniki z brzoskwiniowym flamberem a’la fuzzy navel
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Brzoskwinie

3 świeże brzoskwinie (można zastąpić mrożonymi lub z puszki)

½ szklanki (125 ml) brzoskwiniowego sznapsa

2 łyżki stołowe (30 ml) cukru

skórka otarta z 1 pomarańczy



Przygotowanie

Włożyć świeże brzoskwinie do miski, zalać na 30 sekund wrzątkiem, wyjąć i wrzucić do wody z lodem. Gdy trochę przestygną – obrać ze skórki. Każdą pokroić na 8 części, zalać sznapsem, posypać cukrem i skórką pomarańczową. Odstawić.



Naleśniki



Ilość: 24 sztuki

1 ¾ (425 ml) mąki tortowej

½ łyżeczki (2 ml) soli

1 szklanka (250 ml) 2% mleka

2 szklanki (500 ml) mleka

3 łyżki stołowe (45 ml) klarowanego masła

3 jajka

1 żółtko



Przygotowanie

W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać 1 szklankę (250 ml) mleka. Ubić na gładką pastę. Dodać masło, dokładnie wymieszać. Ubijając, powoli wlewać 2 szklanki (500 ml) mleka oraz jajka.

Przykryć folią i wstawić na ½ godziny do lodówki. Rozgrzać patelnię do naleśników. W razie konieczności rozcieńczyć ciasto mlekiem. Wlać 2 chochelki (60 ml) ciasta na suchą patelnię, rozprowadzić równomiernie po całym dnie. Po mniej więcej minucie, gdy naleśnik jest usmażony z jednej strony – obracamy go. Smażyć jeszcze ok. 30 sek. Usmażone naleśniki przekładać pergaminem, by się nie sklejały. Przykryć folią przechowywać w lodówce.





Flamber

12 naleśników

2 łyżki stołowe (30 ml) klarowanego masła

6 łyżek stołowych (90 ml) likieru Grand Marnier

lody waniliowe

świeżo tarta gałka muszkatołowa



Przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzać klarowane masło. Dusić w nim naleśniki pojedynczo, żeby się podgrzały. Składać na ćwiartki i przekładać na talerz. Wrzucić na patelnię 1/3 brzoskwiń, smażyć 30 sek.

Ostrożnie wlać 2 łyżki stołowe (30 ml) likieru pomarańczowego. Odsunąwszy się na odległość ręki lekko przechylić patelnię w kierunku płomienia, by alkohol się zapalił. Gdy płomień zgaśnie – nałożyć brzoskwinie na naleśniki. Posypać odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Podawać z lodami waniliowymi.





© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Budyń z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.