Tomasz Jakubiak

Naleśniki starokornickie


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 2665

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka mleka

½ szklanki wody

3 dag rozpuszczonego masła

2 żółtka

piana z 2 białek

mąka

 

Farsz:

20 dag zmielonego sera (najlepiej twaróg wiejski)

3 żółtka

3 łyżeczki cukru

wanilia i cynamon do smaku.

 

Sos śmietanowy:

duże opakowanie śmietany 18%

2 łyżki soku z limonki

2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka cukru z dodatkiem wanilii

2 łyżki startej skórki z pomarańczy

Przygotowanie:

W misce połącz mleko, wodę, 2 żółtka i 3 dag masła roztopionego.
Mąki dosyp tyle, żeby ciasto było lejące. Na koniec dodaj pianę z dwóch jajek. Ciasto delikatnie wymieszaj.
Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub smalcu.
Po usmażeniu posmaruj naleśniki farszem serowym. W misce utrzyj żółtka z cukrem. Następnie dodaj zmielony twaróg, odrobinę cynamonu i ziarna wanilii. Farsz dokładnie wymieszaj.
Naleśniki smaruj farszem serowym i składaj w trójkąty. Następie podsmaż je na maśle. Podawaj na ciepło lub zimno z sosem śmietanowym.
Do śmietany dodaj sok z limonki, cukier, skórkę z pomarańczy i mód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

(odc.01)mieszanka serów na słodko
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tapas
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Agata11

postów: 88

26.10.2016 14:51

CYTUJ

Brakuje w przepisie dolewania likieru pomarańczowego lub innego alkoholu i podpalania naleśników kiedy gotowe już się smażą (było na filmiku instruktażowym) i poza tym nie powinno się podawać naleśników na tzw. zimno kiedy w farszu jest obecne surowe żółtko. Tak na wszelki wypadek.

post edytowany 1 raz, ostatnio 26.10.2016 14:52

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.