Donna Dooher

Naleśniki ravadosa z nadzienień ze słodkich ziemniaków i kminu rzymskiego


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Naleśniki ravadosa z nadzienień ze słodkich ziemniaków i kminu rzymskiego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Naleśniki

1 szklanka (250 ml) mąki ryżowej

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

1 puszka (405 ml) mleka kokosowego

1 jajko

1 łyżka stołowa (15 ml) cukru palmowego

1 łyżka stołowa (15 ml) tartego, świeżego imbiru

1 łyżeczka (5 ml) oleju sezamowego

1/3 szklanki (75 ml) klarowanego masła

6 dymek, tylko zielenina



Przygotowanie

Przesiać mąkę i sól do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. Połączyć mleko kokosowe, jajko, cukier, imbir i olej sezamowy. Wlać do mąki i mieszać, aż składniki połączą się w gładkie ciasto.

Odstawić na 10 minut. Na żeliwnej patelni rozgrzać ½ łyżeczki (2 ml) klarowanego masła. Wlać chochelkę (30 g) ciasta. Smażyć, aż brzegi staną się chrupiące. Obrócić i zrumienić drugą stronę.

Nałożyć nadzienie, naleśnik zwinąć i przewiązać kawałkiem szczypiorku.



Nadzienie

3 obrane i pokrojone na 2 cm kawałki słodkie ziemniaki

2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła

3 białe, cienko pokrojone cebule (500 g)

2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 posiekane papryczki zielonego chilli

1 łyżeczka (5 ml) posiekanego czosnku

1 łyżeczka (5 ml) tartego, świeżego imbiru

½ łyżeczki (2 ml) mielonych nasion kolendry

½ łyżeczki (2 ml) nasion gorczycy

¼ łyżeczki (1 ml) sproszkowanej kurkumy

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanej kolendry

1 łyżeczka (5 ml) soku z cytryny

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli



Przygotowanie

Gotować słodkie ziemniaki w osolonej wodzie 10 minut, aż będą miękkie. Odcedzić. Na dużej patelni roztopić masło, wrzucić cebulę i smażyć 5 minut, aż się zrumieni. Połączyć kmin, chilli, czosnek, imbir, mieloną kolendrę, gorczycę i kurkumę, dodać do cebuli i smażyć 1 minutę. Mieszankę dodać do ziemniaków i starannie połączyć. Wymieszać ze świeżą kolendrą i sokiem z cytryny. Doprawić solą.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Ratatouille
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażona cukinia z serem i wiśniami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placuszki gryczane z przybraniem z pomidorów
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.