Anna Olson

Naleśniki maślankowe


Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Naleśniki maślankowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 jajka

½ szklanki cukru

1 szklanka maślanki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

1 ½ szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki stopionego masła

cukier do posypania

 

 

Przygotowanie:


W średniej misce wymieszać jajka, maślankę i ekstrakt waniliowy. Dodać cukier. Do drugiej miski przesiać cynamon, mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy jajeczno – maślankowej i zmieszać wszystko za pomocą trzepaczki. Dolać stopione masło i zamieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać maślanki, aby było lejące. Odstawić ciasto na 10-15 minut. Rozgrzać teflonową patelnię na średnim ogniu przez 5 minut. Lekko nasmarować olejem i wlać chochlą porcję ciasta naleśnikowego na środek patelni. Naleśniki powinny być dość grube. Smażyć 2-3 minuty, aż krawędzie naleśnika zbrązowieją i delikatnie przełożyć go na drugą stronę za pomocą łopatki. Smażyć jeszcze minutę i zdjąć z patelni. Podawać gorące naleśniki posypane cukrem, zwinięte w rulonik.

powrót

Podobne przepisy

Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Crepes Suzette
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

jolanta.a

postów: 5

20.06.2017 20:41

CYTUJ

uwielbian naleśniki ostatnio zrobiliśmy z twarożkiem z frykami ze skóry pomarańczy, Fajna starta skóra pomarańczy do tego polany miód, mmm pyszotka. Takie rarytas tylko z ogródka.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.