Naleśniki czekoladowe

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Naleśniki czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Naleśniki:

łyżka masła

40 g czekolady

miarka mleka

2 jajka

50 g cukru

łyżeczka wanilii

125 g mąki



Sos czekoladowy:

miarka śmietany 36%

225 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

Wlać śmietanę i wrzucić czekoladę do rondla i delikatnie podgrzewać, aż czekolada się roztopi, a masa stanie się gładka. W razie potrzeby rozrzedzić śmietaną. Umieścić masło, czekoladę i mleko w rondlu i zagrzać, żeby się rozpuściły. Utrzeć w misce jajka z cukrem. Dodać wanilię, a potem mąkę. Wmieszać masę czekoladową. Przecedzić do dzbanka i odstawić na pół godziny. W razie potrzeby rozrzedzić mlekiem lub wodą do konsystencji rzadkiej śmietany. Usmażyć naleśniki na odrobinie oleju (o ile nie mamy patelni typu non-stick).

Nadziać naleśniki plasterkami banana lub truskawkami oraz słodką śmietaną cynamonową. Najładniejsze są złożone w trójkąt. Polać sosem czekoladowym.





Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Morele zapiekane w syropie z wanilią
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Carpaccio z ananasa
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 11)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.