Naleśniki czekoladowe

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Naleśniki czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Naleśniki:

łyżka masła

40 g czekolady

miarka mleka

2 jajka

50 g cukru

łyżeczka wanilii

125 g mąki



Sos czekoladowy:

miarka śmietany 36%

225 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

Wlać śmietanę i wrzucić czekoladę do rondla i delikatnie podgrzewać, aż czekolada się roztopi, a masa stanie się gładka. W razie potrzeby rozrzedzić śmietaną. Umieścić masło, czekoladę i mleko w rondlu i zagrzać, żeby się rozpuściły. Utrzeć w misce jajka z cukrem. Dodać wanilię, a potem mąkę. Wmieszać masę czekoladową. Przecedzić do dzbanka i odstawić na pół godziny. W razie potrzeby rozrzedzić mlekiem lub wodą do konsystencji rzadkiej śmietany. Usmażyć naleśniki na odrobinie oleju (o ile nie mamy patelni typu non-stick).

Nadziać naleśniki plasterkami banana lub truskawkami oraz słodką śmietaną cynamonową. Najładniejsze są złożone w trójkąt. Polać sosem czekoladowym.





Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.