Jan i Jakub   Kuroniowie

Naleśniki a la Gundel


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 16653

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

szklanka mąki

szklanka mleka

2 jajka

sól

woda gazowana

olej

 

Nadzienie do naleśników:

150 ml rumu

40 g rodzynek

20 g kandyzowanych skórek pomarańczowych

120 g orzechów włoskich

100 ml śmietany

120 g cukru

cynamon mielony

Polewa czekoladowa:

250 ml mleka

110 g cukru

100 g czekolady

50 g kakao

3 żółtka

150 ml gęstej śmietanki

mąka, wanilia

 

Przygotowanie:

Na dzień przed przygotowaniem naleśników rodzynki i pokrojone drobno skórki pomarańczowe moczymy w rumie. Orzechy włoskie mielimy i dodajemy do podgrzanej śmietany, podobnie jak skórkę pomarańczową, cukier, rodzynki i szczyptę cynamonu. Gotujemy kilka minut aż otrzymamy gęstą masę. Kiedy masa przestygnie, dolewamy do niej połowę rumu i mieszamy. Naleśniki smarujemy masą, zwijamy lub składamy i podajemy polane sosem czekoladowym.

Przygotowanie polewy:
Mleko gotujemy z 30 g cukru i odrobiną wanilii. Rozpuszczamy czekoladę i ubijamy gęstą śmietankę. Żółtka mieszamy z 80 g cukru, 50 g kakao i odrobiną mąki i zimnego mleka aż do otrzymania kremowej masy. Dodajemy czekoladę i bardzo powoli dolewamy gotujące się mleko. Całość podgrzewamy uważając, by masa się nie zagotowała. Gdy masa lekko ostygnie, dodajemy ubitą śmietankę i pozostałą część rumu.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Biszkopty z owocami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet ananasowo-kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Puchar gruszkowy według dawnej receptury
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.