Donna Dooher

Najlepsze ciasto czekoladowe


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Najlepsze ciasto czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto czekoladowe

1 szklanka (250 ml) niesolonego masła

90 g drobno posiekanej, najlepszej jakości gorzkiej czekolady

1 szklanka (250 ml) cukru pudru

½ szklanki (125 ml) kakao

½ szklanki (125 ml) serka mascarpone

3 jajka

2 łyżeczki (10 ml) ekstraktu waniliowego

½ szklanki (125 ml) mąki

¼ łyżeczki (1 ml) drobnoziarnistej soli



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Posmarować masłem kwadratową blachę do pieczenia.

W małym rondelku rozgrzać masło do punktu wrzenia. Posiekaną czekoladę wrzucić do miski, zalać gorącym masłem i odczekać 30 sekund, a następnie mieszać, aż czekolada całkiem się roztopi. Dodać przesiany cukier i kakao. Ubić mascarpone, jajka i wanilię, aż będą gładkie. Delikatnie wymieszać z mąką i solą. Wlać ciasto do formy. Piec 45 – 50 min., aż patyczek będzie suchy. Przestudzić 15 minut, posmarować polewą czekoladową. Przed pokrojeniem zaczekać aż stwardnieje.





Polewa czekoladowa

170 g posiekanej, najwyższej jakości gorzkiej czekolady

6 łyżek stołowych (90 ml) kremówki

3 łyżki stołowe (45 ml) niesolonego masła



Przygotowanie

Umieścić czekoladę w dużej misce. Na średnim ogniu doprowadzić śmietanę i masło do wrzenia, zalać czekoladę i odczekać 30 sekund. Dokładnie wymieszać. Polewę wykorzystać, gdy wciąż ciepła.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.