Gary  Rhodes

Nagład z selerem naciowym, cydrem i jabłkami


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Nagład z selerem naciowym, cydrem i jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg nagłada bez ciemnej skóry

podzielonego na 4 porcje

6 łodyg selera naciowego

duży kawałek masła

mąka do oprószenia ryby

2 łyżki stołowe oleju roślinnego albo arachidowego

sól i pieprz

3 koksy

nieco miałkiego cukru do posypania jabłek

2 łyżki stołowe calvadosu

200 ml cydru

posiekana natka

3 łyżki crème fraîche

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190°C. Łodygi selera naciowego pokrój w centymetrową kostkę. Usmaż na części masła w brytfannie. Białą skórę ryby oprósz mąką. Wlej olej i rozgrzej patelnię. Połóż rybę stronę ze skórą i smaż przez 6 minut na średnim ogniu. Skóra powinna stać się złocistobrązowa i chrupka. Ułóż rybę na selerze w brytfannie, przysmażoną stroną do góry. Mięso nie może dotykać płynu na dnie brytfanny. Wlej cydr i postaw brytfannę na ogniu. Gdy cydr zacznie wrzeć, wstaw rybę na 8-10 minut do rozgrzanego piekarnika. Jabłka przekrój w ósemki i usuń gniazda nasienne. Na patelnię wrzuć kawałek masła. Smaż ósemki jabłek, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Posyp miałkim cuk

powrót

Podobne przepisy

Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sum marynowany w soku z limonki z sałatką z roszponki i mango
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.