Nadziewane pomidory i papryki

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Nadziewane pomidory i papryki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże pomidory

4 czerwone papryki

300 g ryżu długoziarnistego

mały pęczek natki

drobno posiekanej

mały pęczek koperku

drobno posiekany

mały pęczek mięty

drobno posiekany

500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

1 łyżka oregano

100 ml oliwy

1 cebula

starta na grubej tarce

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Naciąć spód pomidorów tak, żeby powstała pokrywka. Częściowo musi się trzymać, by nie odpadła. Wybrać i zachować miąższ. Odciąć wierzchołki papryk, usunąć i wyrzucić gniazda nasienne. Do dużej miski włożyć miąższ pomidorów, ryż, posiekane zioła, bulion drobiowy i suszone oregano. Dokładnie wymieszać. Na średnim płomieniu rozgrzać na patelni odrobinę oliwy i lekko podsmażyć cebulę. Dodać ją do ryżu i gotować wszystko dziesięć minut. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do połowy wypełnić nadzieniem pomidory i papryki (ryż spęcznieje w czasie pieczenia). Polać warzywa resztą oliwy i piec 30 minut. Natychmiast podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.