Nadziewane pomidory i papryki

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Nadziewane pomidory i papryki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże pomidory

4 czerwone papryki

300 g ryżu długoziarnistego

mały pęczek natki

drobno posiekanej

mały pęczek koperku

drobno posiekany

mały pęczek mięty

drobno posiekany

500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

1 łyżka oregano

100 ml oliwy

1 cebula

starta na grubej tarce

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Naciąć spód pomidorów tak, żeby powstała pokrywka. Częściowo musi się trzymać, by nie odpadła. Wybrać i zachować miąższ. Odciąć wierzchołki papryk, usunąć i wyrzucić gniazda nasienne. Do dużej miski włożyć miąższ pomidorów, ryż, posiekane zioła, bulion drobiowy i suszone oregano. Dokładnie wymieszać. Na średnim płomieniu rozgrzać na patelni odrobinę oliwy i lekko podsmażyć cebulę. Dodać ją do ryżu i gotować wszystko dziesięć minut. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do połowy wypełnić nadzieniem pomidory i papryki (ryż spęcznieje w czasie pieczenia). Polać warzywa resztą oliwy i piec 30 minut. Natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Oszukany pilaw
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Rozgrzewająca kasza gryczana
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Warzywne ragoût
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Podhalańskie gołąbki
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.