Nadziewane liście winorośli

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Nadziewane liście winorośli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

3 cebule, drobno pokrojone

400 g mielonej wołowiny

200 g ryżu długoziarnistego

1 łyżeczka suszonej mięty, lub do smaku

50 ml oliwy

sól i świeżo mielony czarny pieprz

16 kiszonych liści winorośli



Na sos

sok z 2 cytryn

2 żółtka

1 łyżka skrobi kukurydzianej



Potrzebne

Duży rondel, mały rondel, pokrywka od mniejszego rondla, ciężarek



Sposób przygotowania

Do dużej miski włożyć cebulę, mieloną wołowinę i ryż, dokładnie wymieszać. Dodać oliwę i przyprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ułożyć dwa liście winorośli, na środek nałożyć czubatą łyżkę mięsa i ciasno zawinąć. Ułożyć nadziewane liście w rondlu i przykryć mniejszą pokrywką, żeby je zabezpieczyć przed wypłynięciem. Nalać tyle wody, żeby zakryła pokrywkę i na wierzchu położyć ciężarek.Doprowadzić wodę do wrzenia, a potem dusić na wolnym ogniu dopóki liście nie będą miękkie, a nadzienie ugotowane. Wyjąć nadziewane liście z rondla i trzymać w cieple. Zachować płyn z gotowania do zrobienia sosu cytrynowego. By zrobić sos, w małym rondlu wymieszać sok z cytryny, żółtka i skrobię kukurydzianą. Mieszając wolno wlać wodę z gotowania liści i dokładnie wymieszać. Uważać, żeby jajka się nie ścięły. 2-3 minuty gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podawać natychmiast z nadziewanymi liśćmi winorośli.



© Melissa Love

powrót

Podobne przepisy

Skrzydełka z kurczaka cytrynowo-miodowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jajo dinozaura
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina w marynacie bazyliowej z ziemniaczkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grasica z jarmużem i salsefią
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.