Nadziewane barweny

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Nadziewane barweny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę

garść posiekanej natki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

100 ml oliwy

200 g ryżu długo ziarnistego

70 ml retsiny (białego wina przechowywanego w sosnowych beczkach)

1 czerwona papryka, grubo pokrojona

4 średnie barweny, oczyszczone

4-8 liści winorośli, zależnie od wielkości



Do pasty

garść zielonych oliwek, wydrylowanych i grubo pokrojonych

2 zielone papryki, grubo pokrojone



Na sos

2 łyżki pokrojonych małych korniszonów

2 łyżki kaparów, pokrojonych

mały pęczek dymki, świeżo pokrojonej

mały pęczek koperku

mały pęczek natki, drobno posiekanej

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

100 ml oliwy

biały ocet winny, do smaku

sok z 1 cytryny



Potrzebne

rondle, deska do krojenia, grill



Sposób przygotowania

Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzącą, osoloną wodą i gotować dopóki nie zmiękną, ale muszą zachować kształt. Odcedzić i dodać połowę natki. Przyprawić do smaku i dodać 50 ml oliwy. Trzymać w cieple. W drugim rondlu ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a później dodać retsinę, pokrojoną paprykę i resztę natki. Doprawić do smaku i wymieszać z pozostałą oliwą. By zrobić pastę, wymieszać oliwki i zieloną paprykę. Równo rozsmarować po łyżce pasty w brzuchu każdej ryby i nadziać je jedną lub dwoma łyżkami mieszanki z ryżem. Owinąć każdą rybę w jeden lub dwa liście winorośli piec na grillu. By zrobić sos, wrzucić korniszony, kapary, dymkę, koperek, natkę, szalotki i oliwę do miski, dokładnie wymieszać. Dodać biały ocet winny i świeżo mielony czarny pieprz. Podgrzewać sos na małym ogniu dopóki nie będzie ciepły. Polać sosem upieczone ryby i natychmiast podać z ziemniakami i resztą ryżu.



© Melissa Love

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.