Nadziewana papryka

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Nadziewana papryka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 papryk

różnokolorowych

6 łyżek oliwy z oliwek

sok z 2 cytryn

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj papryki. Odetnij czubek, ale nie wyrzucaj go. Usuń gniazdo nasienne. Przygotuj farsz. Rozgrzej w garnku oliwę, wrzuć do niej cebulę i zeszklij ją. Dodaj mięso, dokładnie wymieszaj. Dodaj ryż i znów dobrze wymieszaj. Dodaj natkę, cynamon i miętę, wymieszaj. Dodaj pomidory, wymieszaj i duś na wolnym ogniu, aż mięso się zarumieni, a ryż zrobi się przezroczysty. Zdejmij z ognia. Nadziej papryki. Nałóż do każdej papryki farszu na ¾ wysokości, w czasie pieczenia ryż zwiększy objętość. Przykryj odciętą końcówką. Włóż nadziane papryki do naczynia do zapiekania, najlepiej, żeby je dość szczelnie wypełniały. Polej je oliwą z oliwek. Dolej do naczynia szklankę wody i sok z cytryny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190-200 stopni na około godzinę, aż skórka papryki zrobi się miękka. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Chili woźnicy
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Kaczka w sosie sojowym
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.