Nadziewana cykoria zapiekana w paskach makaronu

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Nadziewana cykoria zapiekana w paskach makaronu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g świeżego domowego jajecznego makaronu

4 główki cykorii

3 łyżki oliwy extra vergine

100 g szynki gotowanej (w jednym plastrze)

100 g grubo startego sera ementalera

120 g startego parmezanu

cebula

50 g masła

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy długie pasy o szerokości około 2 centymetrów; gotujemy małymi partiami we wrzącej osolonej wodzie, odcedzamy i zanurzamy w zimnej wodzie, odcedzamy i układamy na płóciennej ściereczce kuchennej. Oczyszczamy główki cykorii i dzielimy na pół, usuwamy głąb, myjemy, zanurzamy na chwilę we wrzącej, osolonej wodzie i odcedzamy. Na patelni z oliwą smażymy do zeszklenia posiekaną cebulę; układamy jedną warstwę z połówek cykorii, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy łyżkę wazową wody i gotujemy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu około 15 minut; odcedzamy, odstawiamy, aż ostygnie, wydrążamy centralną części cykorii, tworząc wgłębienie. W misce mieszamy ser ementaler ze 100 gramami parmezanu (zostawiamy na później po 1 łyżce każdego z serów), dodajemy szynkę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Cztery wydrążone połówki cykorii napełniamy farszem z sera i szynki, przykrywamy pozostałymi połówkami, lekko naciskając. Obtaczamy cykorię w serach i odkładamy. Następnie spiralnie owijamy cykorię paskami makaronu; układamy w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 10 minut; podajemy ciepłe danie.

powrót

Podobne przepisy

Kluski z bryndzy z sosem warzywnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Lasagne z rosołem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluska miedzianogórska
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.