Anjum  Anand

Naany z Peszawaru


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Naany z Peszawaru
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g zwykłej mąki

2 łyżeczki cukru

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

120 ml mleka

2 łyżki oleju roślinnego + do wysmarowania miski

30 g migdałów w płatkach

roztopione masło do posmarowania chlebków

 

 

Przygotowanie:


Przesiać do miski mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszać mleko z olejem. Zrobić w mące dołek i wlać płyn. Mieszać dłonią od środka, zagarniając mąkę z boków, aż powstanie gładkie ciasto. Wyłożyć na blat i wyrabiać 8-10 minut, podsypując mąką, jeśli ciasto będzie się kleić. Uformować kulę. Włożyć kulę ciasta do wysmarowanej olejem miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie przebić ciasto i uformować pięć mniejszych kulek. Zmiksować pistacje, rodzynki i cukier na grube okruchy. Podzielić na pięć równych porcji. Wstawić blachę do pieczenia na najwyższy poziom piekarnika i nagrzać grill do maksymalnej temperatury. Rozwałkować kulki ciasta na dość grube okrągłe placki. Umieścić porcję nadzienia na środku każdego placka, zostawiając wolne 2,5 cm od brzegu. Zwilżyć brzegi odrobiną wody, zebrać je razem i zlepić, aby placek wyglądał jak sakiewka. Delikatnie rozwałkować naany na podłużny kształt. Posypać płatkami migdałów. Umieścić na nagrzanej blasze i piec 1-2 minuty, aż miejscami zbrązowieją. Posmarować masłem i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Focaccia z winogronami i rozmarynem
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb z bekonem i oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Bułki serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.