Anjum  Anand

Naany z Peszawaru


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Naany z Peszawaru
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g zwykłej mąki

2 łyżeczki cukru

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

120 ml mleka

2 łyżki oleju roślinnego + do wysmarowania miski

30 g migdałów w płatkach

roztopione masło do posmarowania chlebków

 

 

Przygotowanie:


Przesiać do miski mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszać mleko z olejem. Zrobić w mące dołek i wlać płyn. Mieszać dłonią od środka, zagarniając mąkę z boków, aż powstanie gładkie ciasto. Wyłożyć na blat i wyrabiać 8-10 minut, podsypując mąką, jeśli ciasto będzie się kleić. Uformować kulę. Włożyć kulę ciasta do wysmarowanej olejem miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie przebić ciasto i uformować pięć mniejszych kulek. Zmiksować pistacje, rodzynki i cukier na grube okruchy. Podzielić na pięć równych porcji. Wstawić blachę do pieczenia na najwyższy poziom piekarnika i nagrzać grill do maksymalnej temperatury. Rozwałkować kulki ciasta na dość grube okrągłe placki. Umieścić porcję nadzienia na środku każdego placka, zostawiając wolne 2,5 cm od brzegu. Zwilżyć brzegi odrobiną wody, zebrać je razem i zlepić, aby placek wyglądał jak sakiewka. Delikatnie rozwałkować naany na podłużny kształt. Posypać płatkami migdałów. Umieścić na nagrzanej blasze i piec 1-2 minuty, aż miejscami zbrązowieją. Posmarować masłem i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chałka waniliowa z kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.