Jennifer  Paterson

Muttachar – jajka w pikantnym sosie


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Muttachar – jajka w pikantnym sosie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 jaja na twardo lub surowe

1 łyżka oleju

1 pokrojona mała cebula

1 zielona papryczka chili

pozbawiona nasion i pokrojona

1 dojrzały

poszatkowany pomidor

½ młodego

zielonego mango

niekoniecznie poszatkowane

300 ml mleczka kokosowego

po ½ łyżeczki kurkumy

papryki i zmielonej kolendry

sól

10 świeżych liści curry

½ szklanki świeżej

posiekanej kolendry

sok z ½ cytryny

 

 

Przygotowanie:


Zeszklij cebulę na dużej patelni. Wrzuć chili, pomidor, mango i całość ogrzewaj kilka minut. Wlej mleko kokosowe oraz wodę i zagotuj. Dodaj kurkumę, paprykę, mieloną kolendrę oraz sól do smaku i duś 5-10 min. Rozetrzyj liście curry w palcach, by uwolnić aromat. Dodaj je wraz ze świeżą kolendrą i sokiem z cytryny i duś następne 10 min. Jeśli stosujesz wersję z jajami na twardo, dodaj obrane do sosu i ogrzewaj przez 5 min. Natomiast surowe wbij delikatnie i ogrzewaj ok. 3 min. Podaj z ryżem lub dobrym chlebem, mocząc go w smakowitym sosie.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.