Marieta  Marecka

Musztarda


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Musztarda
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 3.0

Składniki:

6 łyżek gorczycy (można połączyć białą z czarną w równych proporcjach)

6 łyżek octu winnego (z białego wina) lub jabłkowego

ok. 8 łyżek białego wina wytrawnego (ew. woda)

duża szczypta soli

 

opcjonalne dodatki smakowe:

chrzan, miód, zioła, czosnek, curry, papryka czerwona ostra, pieprz

 

Przygotowanie:

Gorczycę mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu. Można część ziarenek odłożyć i nie miksować ich, będą przyjemnie chrupały w musztardzie i ładnie wyglądały. Mieszamy gorczycę z octem, solą, miodem i jedną łyżką wina lub wody. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin do napęcznienie i wchłonięcia płynu. Po tym czasie rozrzedzamy pastę jeśli trzeba wodą lub winem do uzyskania pożądanej gęstości. Musztarda najlepiej smakuje po kilku dniach, przechodzi smakami i aromatami.

powrót

Podobne przepisy

Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.