Marieta  Marecka

Muszle z brokułami z sosem serowym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Muszle z brokułami z sosem serowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie makaronu muszle

½ opakowania mrożonych brokułów Hortex

1 ząbek czosnku

200 g wędzonego łososia

skórka z cytryny

150 - 200 g sera ricotta

1 łyżeczka tymianku

sól

pieprz

Sos:

200 ml śmietanki 30%

1 ząbek czosnku

2 łyżki mascarpone

2 łyżki sera gorgonzola

2 gałązki rozmarynu

½ szklanki startego parmezanu

duża szczypta słodkiej papryki mielonej

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku, aż zmiękną. Odcedzamy je i kroimy drobniej.
Łososia kroimy drobno.
W misce łączymy serek ricotta ze startą skórką z cytryny, solą, pieprzem, tymiankiem, łososiem i brokułami. Dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Makaron gotujemy al dente. Jak przestygnie, nadziewamy go farszem z brokułów. Układamy w natłuczonej formie do pieczenia.
Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, całe gałązki rozmarynu, mascarpone, pokruszoną gorgonzolę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż sery się rozpuszczą, ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowym sosem polewamy muszle, posypujemy całość parmezanem i słodką, mieloną papryką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.