Antonio  Carluccio

Muszle w winie


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Muszle w winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

vongole i inne gatunki muszli (np: małże)

oliwa

czosnek

białe wino

pieprz

sól

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, czekamy aż się rozgrzeje. Następnie wrzucamy zmiażdżony ząbek czosnku. Wszystkie muszle powinny zostać wcześniej dokładnie oczyszczone. Potem wsypujemy je na rozgrzaną oliwę, po kolei. Przykrywamy garnek na około minutę. Kiedy muszle zaczynają się otwierać, wlewamy wino. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i świeżą natkę pietruszki. Można ewentualnie trochę posolić, ale niedużo, ponieważ płyn wydzielany przez małże jest słony. Potem muszle muszą się jeszcze przez chwilę pogotować.

powrót

Podobne przepisy

Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Małże św. Jakuba
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.