Muszle Świętego Jakuba z boczkiem i cykorią według przepisu Nathalie

Muszle Świętego Jakuba z boczkiem i cykorią według przepisu Nathalie
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 77)
Trudność:
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 cykorie

  • 12 przegrzebków
  • 150 ml płynnej śmietany
  • 100 gr wędzonego boczku
  • 50 gr masła
  • ½ cytryny
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Odciąć końcówki cykorii i lekko je wydrążyć końcówką noża. Pokroić na kawałki o szerokości 1,5 cm i lekko skropić cytryną. Rozpuścić na patelni z 25 gr masła, dodać sól, pieprz, wymieszać, przykryć i zostawić na 20 minut, aż się przyrumieni.
2. Podsmażyć boczek na suchej patelni, dodać go do cykorii. Dodać śmietanę do cykorii, wymieszać i podgrzać przez kilka minut. Odstawić.
3. Spłukać przegrzebki i wysuszyć, lekko posolić. Podsmażyć w pozostałym rozgrzanym maśle, po półtorej minuty z każdej strony. Podawać ułożone na cykoriach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA