Muszelki ze świeżą rukolą i ricottą

Muszelki ze świeżą rukolą i ricottą
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2 porcje makaronu muszelki (orecchiette)
  • opakowanie rukoli
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekany
  • świeża bazylia
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonej chilli
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 2 garści pokruszonej ricotty (twarogu)
  • garstka parmezanu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podziel rukolę na pół. Wlej oliwę do rondla i podsmaż czosnek na małym ogniu, żeby się zeszklił. Dodaj połowę liści rukoli i garść podartych liści bazylii i zblanszuj na małym ogniu przez 3 min. Posiekaj resztę rukoli niezbyt drobno. Przełóż podduszoną rukolę z czosnkiem do naczynia malaksera. Zmiel pulsacyjnie, naciskając dwa razy, żeby powstało puree z kawałkami. Dodaj posiekaną rukolę, sól morską, pieprz i łyżeczkę posiekanej chilli. Zmiel pulsacyjnie dwa razy, dodaj trochę oliwy i jedną łyżkę śmietany. Przyciśnij guzik „pulse” w malakserze dwa razy na krótko, żeby wymieszać sos. Odlej makaron, dodaj sos, wymieszaj. Posyp pokruszoną ricottą, parmezanem i skrop oliwą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA