Marieta  Marecka

Musaka z beszamelem jarmużowym


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

Musaka z beszamelem jarmużowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 bakłażany

oliwa

 

Sos beszamelowo-jarmużowy:

1 opakowanie mrożonego jarmużu Hortex 450 g

2 ząbki czosnku

4 łyżki masła

4 łyżki mąki

ok. 400 ml mleka

gałka muszkatołowa

1 liść laurowy

1,5 szklanki startego żółtego sera

 

Warstwa mięsna:

500 g mielonego mięsa

1 puszka pomidorów

1 łyżka koncentratu

szczypta cynamonu

½ łyżeczki kuminu

½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 łyżeczka pieprzu cayenne lub chili

1 czubata łyżeczka oregano

garść suszonej żurawiny

1 spora cebula

1 płaska łyżka miodu

sól

pieprz

 

Do formy:

Masło, bułka tarta do obsypania

 

Przygotowanie:

Do rondla wkładamy łyżkę masła, zamrożony jarmuż, podlewamy lekko wodą i dusimy, aż zmięknie. Odlewamy nadmiar wody i miksujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem za pomocą blendera. Odkładamy do przestudzenia.
Bakłażan kroimy wzdłuż na plastry grubości ok. 5 mm. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzewamy oliwę na patelni grillowej i smażymy plastry bakłażana z dwóch stron, aż zrobią się lekko brązowe.
W szerokim rondlu rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy drobno poszatkowaną cebulę, jak zmięknie dodajemy mięso mielone i żurawinę.
Smażymy mieszając i dzieląc mięso na mniejsze cząstki.
Dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, wino, koncentrat pomidorowy i doprawiamy miodem, kuminem, zmielonym zielem, pieprzem cayenne, oregano oraz solą i pieprzem. Przesmażamy jeszcze 2-3 minuty.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła, dosypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, następnie dolewamy partiami mleko, cały czas dobrze rozcierając sos.
Dodajemy zmiksowany jarmuż, doprawiamy listkiem laurowym, świeżo tartą gałką muszkatołową, odrobioną soli i pieprzu.
Formę do zapiekania smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy plastry bakłażana, posypujemy częścią sera, nakładamy połowę mięsa i oblewamy częścią beszamelu, następnie powtarzamy czynności, aż do zużycia wszystkich składników.
Ostatnia warstwa powinna składać się z plastrów bakłażana oblanych sosem i posypanych serem. Wstawiamy zapiekankę do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Serwujemy na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.