Mus z owoców marakui

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Mus z owoców marakui
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 owoców marakui

10 dag cukru

150 ml wody

2 białka

12 g żelatyny

125 ml bitej śmietany

125 ml chudego jogurtu

 

 

Przygotowanie:


Zawartość owoców przekładamy do miski. Cukier rozpuszczamy w wodzie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia, poczym łączymy ze sztywno ubitą pianą z białek. Dodajemy owoce i starannie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody.
Mieszankę owoców, piany oraz syropu wlewamy do miski, dodajemy bitą śmietanę i jogurt. Wszystko razem starannie mieszamy, powoli wlewając przestudzoną żelatynę. Wlewamy mus do foremek i wstawiamy na półtorej godziny do lodówki. Gdy stężeje – wyjmujemy deser z foremek, polewamy cierpkim syropem i przybieramy czerwonymi porzeczkami oraz listkiem mięty.

powrót

Podobne przepisy

Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śliwki w czekoladzie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekane owoce pestkowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.