Mus z owoców marakui

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Mus z owoców marakui
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 owoców marakui

10 dag cukru

150 ml wody

2 białka

12 g żelatyny

125 ml bitej śmietany

125 ml chudego jogurtu

 

 

Przygotowanie:


Zawartość owoców przekładamy do miski. Cukier rozpuszczamy w wodzie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia, poczym łączymy ze sztywno ubitą pianą z białek. Dodajemy owoce i starannie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody.
Mieszankę owoców, piany oraz syropu wlewamy do miski, dodajemy bitą śmietanę i jogurt. Wszystko razem starannie mieszamy, powoli wlewając przestudzoną żelatynę. Wlewamy mus do foremek i wstawiamy na półtorej godziny do lodówki. Gdy stężeje – wyjmujemy deser z foremek, polewamy cierpkim syropem i przybieramy czerwonymi porzeczkami oraz listkiem mięty.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.