Mus z owoców marakui

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Mus z owoców marakui
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 owoców marakui

10 dag cukru

150 ml wody

2 białka

12 g żelatyny

125 ml bitej śmietany

125 ml chudego jogurtu

 

 

Przygotowanie:


Zawartość owoców przekładamy do miski. Cukier rozpuszczamy w wodzie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia, poczym łączymy ze sztywno ubitą pianą z białek. Dodajemy owoce i starannie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody.
Mieszankę owoców, piany oraz syropu wlewamy do miski, dodajemy bitą śmietanę i jogurt. Wszystko razem starannie mieszamy, powoli wlewając przestudzoną żelatynę. Wlewamy mus do foremek i wstawiamy na półtorej godziny do lodówki. Gdy stężeje – wyjmujemy deser z foremek, polewamy cierpkim syropem i przybieramy czerwonymi porzeczkami oraz listkiem mięty.

powrót

Podobne przepisy

Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Jabłka pieczone
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Śliwki w czekoladzie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.