Jacques Pépin

Mus z łososia


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Mus z łososia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
W malakserze zmiksować na gładką masę 1 szklankę (120 do 150 gramów) kawałków wędzonego łososia, ½ szklanki twarogu lub sera ricotta, 1 łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny, po dużej szczypcie soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub głębokiego półmiska. Używając folii spożywczej, wyrównać powierzchnię masy tak, aby powstała warstwa o grubości około 2,5 cm. Posiekać 2 łyżkami drobno posiekanej czerwonej cebuli, 2 łyżeczkami osączonych kaparów i 1 łyżeczką posiekanego świeżego szczypiorku. Skropić 2 łyżeczkami oliwy z pierwszego tłoczenia. Podawać z paluszkami chlebowymi, crostini lub preclami.



Z tej ilości uzyskuje się od 20 do 30 sztuk przystawek.









© Jacques Pepin

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.